Anderhalf jaar cel voor neonazi De B.

Rob (R@b)
JustitieDe extreem-rechtse skinhead Arris de B. uit Spijkenisse die in maart werd gearresteerd wegens verboden wapenbezit, is vanmiddag door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot 2 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Er was tegen hem 2,5 jaar geŽist.

GroenLinks stelde eind maart nog Kamervragen naar aanleiding van de wapenvondst die bestond uit een automatisch AK-47-achtig vuurwapen, een dubbelloops jachtgeweer, een handvuurwapen, hoeveelheden munitie, kogelwerende vesten en zelfgefabriceerde explosieven. De partij wilde weten of er mogelijk gewelddadige acties op handen waren. De politie zei toen al daar geen aanwijzingen voor te hebben. In juni liet Justitie weten dat er ook geen aanwijzingen waren dat er rondom De B. een hechte, rechts-extremistische organisatie schuilging.

De B. is een bekende in het rechts-extremistische milieu. Hij is betrokken bij de neo-nazistische skinheadbeweging Blood and Honour. Ook maakte hij deel uit van 'Combat 18', een zogenoemde knokploeg van Blood and Honour. Het cijfer 18 staat voor AH (Adolf Hitler). Arris de B. is al meerdere malen met justitie in aanraking geweest wegens mishandeling. Zijn slachtoffers waren vaak allochtonen.

Wapenlevering
De 42-jarige Maarten van M. uit Delft werd veroordeeld tot 9 maanden celstraf wegens het leveren van de wapens aan De B. Ook hij staat bekend om zijn extreem-rechtse sympathieŽn.

De militair Murat K., die in dezelfde portiek woont als De B., kan zijn bovenbuurman 6 maanden gaan vergezellen in het gevang. De 24-jarige soldaat kreeg dat half jaar omdat hij voor de neo-nazi de wapens geruime tijd verborg toen die een inval van de politie vreesde. Ook had hij De B. kogelwerende vesten van het leger verkocht.Arris de B.

En de gevonden wapens