Nederlandse sergeant gedood door aanslag

Redactie
Icoon AanslagDe 30-jarige sergeant M.R. Rosier uit Sint Annaparochie (Friesland) is gisteravond in de Afghaanse provincie Uruzgan om het leven gekomen door een aanslag. Een 23-jarige korporaal, B. van Mourik, raakte gewond. Dat maakte generaal Dick Berlijn, Commandant der Strijdkrachten, vanochtend bekend.

Rond 23.30 uur (lokale tijd) werden beide militairen geraakt door een 'improvised explosive device', een zelfgemaakte bermbom. Op het moment van de aanslag waren de slachtoffers buiten hun voertuig, aldus Berlijn.

De aanslag had plaats bij de Cutu-brug, 12 kilometer ten noorden van de Nederlandse basis in Deh Rawod. Defensie gaat ervan uit dat de aanslag is gepleegd door de Taliban. De slachtoffers waren op het moment van de aanslag op zoek naar bermbommen, met als doel die onschadelijk te maken.

Bermbommen
De families van de slachtoffers zijn ingelicht. De gewonde korporaal is aan zijn hoofd geopereerd. Zijn situatie is niet levensbedreigend.

Berlijn benadrukte maandag dat de dreiging van bermbommen in Uruzgan altijd bestaat. ''Bermbommen zijn de favoriete wapens van de Taliban. Daarmee maken zij ook veel burgerslachtoffers.'' Eerder zondag raakte een Nederlands pantservoertuig lichtbeschadigd door de ontploffing van een bermbom.