Vrouw verliest kind na bevalling in toilet ziekenhuis

Monique Verlind (DJMO)
Icoon ShockingEen 29-jarige vrouw uit Groot-Brittannië is in een nieuw gebouwd ziekenhuis gedwongen om te bevallen in een toilet. De bevalling werd kunstmatig opgewekt omdat de zwangerschap gevaar opleverde voor haar eigen leven. Maar op het moment dat zij beviel van het premature kindje had zij enkel haar eigen moeder om haar te ondersteunen; er was namelijk geen opgeleid personeel aanwezig op het moment van de bevalling.

Enkele minuten na de traumatische ervaring stierf het kindje in de armen van Catherine Brown. Tegenover de krant de Daily Mail verklaarde ze dat het een ware nachtmerrie was. "Ik zat daar op het toilet en keek naar mijn dode baby. Ik voelde me zo ellendig. Ik snap nog altijd niet dat er in het ziekenhuis niemand was die me kon helpen met mijn arme baby. Ik moest de hel doorstaan, en niemand kwam me helpen".

Na achttien weken zwangerschap ging Brown met bloedingen naar het pas geopende Queen's Hospital in Romford. Daar kreeg ze te horen dat er op dat moment geen vroedvrouw aanwezig was. Ze beviel uiteindelijk boven een wastafel in het toilet. Haar moeder was haar enige hulp. Het duurde nog een half uur voor het verplegend personeel Brown vond. Ook was de moeder van Brown bang dat haar dochter de bevalling niet zou overleven; ze had tijdens de bevalling veel bloed verloren.

Buiten de zich opstapelende fouten had het niet veel gescheeld of het ziekenhuis had door een administratieve blunder het zielloze lichaampje van de baby meegegeven met het medisch afval. Brown had de belofte gekregen dat haar kindje een begrafenis zou krijgen.

Het ‘incident’ vond al plaats in februari, maar Brown besloot onlangs pas om naar buiten te treden met het nieuws. Een woordvoerder van de Britse ziekenzorg heeft na de tragedie zijn welgemeende deelneming aangeboden aan Brown, maar hij weigerde commentaar over de gebrekkige begeleiding die geboden werd toen Brown patiënt in het ziekenhuis was.

Catherine Brown met moeder
Catherine Brown met haar moeder