Orkaan Dean wint aan kracht

Redactie
Icoon WeerDe orkaan Dean, die boven de Atlantische Oceaan op de Bovenwindse Antillen afstevent, heeft aan kracht gewonnen. Het Amerikaanse Nationale Orkaancentrum bestempelde Dean gisteravond tot een orkaan van de tweede categorie, met windsnelheden tot 160 kilometer per uur.

Orkaanwaarschuwingen zijn afgegeven voor de het Caribische gebied, wat betekent dat wervelwindomstandigheden binnen 24 uur kunnen worden verwacht. Ook de Nederlandse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius maken zich op voor de komst van de eerste orkaan van het jaar.

Orkaan Dean dreigt een gevaarlijke wervelwind te worden, terwijl hij op de Caribische Zee afstevende en zich richtte op het Mexicaanse schiereiland Yucatán. Computermodellen toonden aan dat hij een extreem gevaarlijke categorie-4 storm kan worden.

Wervelwinden in de categorieën drie tot en met vijf, zoals Katrina, Rita en Wilma in het verwoestende orkaanseizoen van 2005, zijn in potentie de meest destructieve stormen. Een storm in de categorie twee kan schade aan gebouwen aanrichten. ''Voorbereidingen om levens en eigendommen te beschermen moeten snel worden voltooid'', aldus het orkaancentrum.

Het half jaar durende orkaanseizoen dat officieel op 1 juni is begonnen, wordt volgens weerdeskundigen dit jaar actiever dan gemiddeld met mogelijkerwijs zestien stormen. Een gemiddeld jaar kent ongeveer tien stormen, waarvan zes veranderen in orkanen. Geen van de stormen dit jaar, Andrea, Barry en Chantal, vormden een bedreiging.

Meer informatie, foto's en updates over alle orkanen in de wereld vind je in het Orkanentopic op het forum