Pronk denkt na over PvdA-voorzitterschap

Rob (R@b)
PvdA-coryfee Jan Pronk zegt serieus na te denken om zich te kandideren voor het partijvoorzitterschap van zijn partij. Vanuit de Jonge Socialisten uit Maastricht is hem gevraagd of hij een gooi wil doen naar het voorzitterschap vanwege zijn ''ervaring en gedrevenheid''.

In april gooide toenmalig PvdA-voorzitter Michiel van Hulten het bijltje er bij neer. Met hem stapte het complete partijbestuur op. Dat gebeurde na onenigheid over Van Hultens visie op de partijvernieuwing. Daarnaast was Van Hulten campagneleider bij de slecht voor de PvdA verlopen Tweede Kamerverkiezingen. Na het vertrek werd een interim-bestuur aangesteld onder leiding van oud-partijvoorzitter Ruud Koole.

Tijdens het PvdA-partijcongres op 6 oktober wordt een nieuwe voorzitter gekozen. Kandidaten voor het voorzitterschap moeten zich voor 20 augustus kandidaatstellen.

Sinds de zware verkiezingsnederlaag is er in de PvdA veel kritiek op het leiderschap van Wouter Bos. Pronk geldt als één van de grootste criticasters. In april haalde Pronk nog hard uit naar Bos. Hij vond dat Bos als minister niet langer partijleider kon zijn. Ook zei Pronk te verwachten dat de SP de PvdA voorbij zou streven vanwege de fouten die Bos had gemaakt.

De 67-jarige Pronk heeft binnen de sociaal-democraten een lange staat van dienst. Naast Kamerlid was hij onder meer tien jaar lang minister voor Ontwikkelingssamenwerking en vier jaar minister van VROM.