VVD eist opheldering over aanbestedingen

Redactie
Icoon PolitiekDe VVD eist opheldering van premier Jan Peter Balkenende over hoe bewindslieden van zijn kabinet de afgelopen tijd de organisatie van evenementen hebben aanbesteed.

Ook wil de oppositiepartij weten hoe de premier oordeelt over de ministers Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) en André Rouvoet (Jeugd en Gezin, ChristenUnie) die bij het uitbesteden van opdrachten tegen de regels hebben gehandeld. Opdrachten boven de 137.000 euro behoren openbaar aanbesteed te worden om meerdere bedrijven een kans te geven.

De VVD wil dat alle aanbestedingen van de rijksoverheid nagelopen worden. Daarbij moet de premier volgens de liberalen ook duidelijk maken of de organisatie van de slotbijeenkomst van het kabinet in Utrecht na zijn honderddagen-tour op de juiste manier is aanbesteed.

Afgelopen weekeinde raakte minister Koenders in opspraak omdat hij de aanbestedingsregels blijkt te hebben genegeerd bij de organisatie van het evenement Het akkoord van Schokland eind juni. Koenders schakelde voor de organisatie het bedrijf BKB in van Lennart Booij en Erik van Bruggen, twee partijgenoten van de minister.

Gisteren bleek dat ook minister Rouvoet bij de organisatie van de Kindertop op 6 juni de regels niet in acht heeft genomen. Ook hij schakelde zonder aanbestedingsprocedure een bedrijf in, het evenementenbureau Kuiters. Net als Koenders beroept Rouvoet zich op tijdnood.

De VVD accepteert die argumentatie niet. De liberalen wijzen er  op dat bewindslieden een voorbeeldfunctie hebben bij het uitvoeren van regels en procedures. Ze vragen zich hardop af op welke manier Balkenende en zijn ministerie de regie bij aanbestedingen voor de honderddagen-tour hebben gevoerd.

Eerder toonde een meerderheid van de Tweede Kamer zich al ontstemd over de handelwijze van Koenders. Woensdag vroeg het CDA vervolgens ook opheldering over de uitgebleven aanbesteding op het ministerie van Rouvoet.