Servië: compromis over Kosovo mogelijk

Redactie
Icoon BuitenlandsServië zegt dat een compromis mogelijk is over de toekomstige status van zijn opstandige provincie Kosovo. Dat zei de Servische minister van Buitenlandse Zaken Vuk Jeremic woensdag tegen de BBC.

Kosovo staat sinds 1999 onder bestuur van de Verenigde Naties. Bijna 90 procent van de inwoners is van etnisch Albanese herkomst. De overgrote meerderheid van de Kosovaren streeft naar onafhankelijkheid van Servië.

Jeremic zei tegen de BBC dat Kosovo 'de meest uigebreide autonomie van de wereld' kan krijgen om aan de wensen van de etnische Albanezen tegemoet te komen. Servië is bereid een deel van zijn soevereine voorrechten op te geven.

Een nieuwe gespreksronde begint binnenkort tussen Belgrado en etnisch Albanese leiders uit Kosovo. Waarnemers achten de kans zeer klein dat er een oplossing wordt gevonden. Maar Servië wil belangrijke concessies doen, aldus Jeremic.

Volgens de minister zou Kosovo zelf zijn zaken met de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds kunnen regelen. "Ze zouden ook iets van vertegenwoordiging in het buitenland kunnen krijgen", verklaarde hij.

De VN-gezant voor Kosovo, Martti Ahtisaari, stelde in een rapport een grote mate van onafhankelijk voor Kosovo voor. In de Veiligheidsraad kon hierover geen overeenstemming worden bereikt waarna werd besloten verder te praten.