Meisje (5) afgerost omdat ze om chips vroeg

Daan JvJ (helldeskr)
Icoon Justitie"Bont en blauw werd ze getrapt en geslagen. Als een vrouw niet had ingegrepen, was mijn dochter dood geweest. Hij stond gewoon bovenop haar te stampen",vertelt de vader van het meisje.

Het voorval had al op 27 april plaatsgevonden op het schoolplein van de Twijn aan het Boterdiep in de Aalanden (Zwolle). De jongen at een zakje chips. Het meisje vroeg of ze ook wat chips mocht. De jongen weigerde de chips te delen, maar het meisje bleef erom vragen. De jongen ontstak daardoor in blinde woede en roste het meisje compleet af. Overal werd ze geslagen en vooral geschopt. De school voor lichamelijk en/of verstandelijk gehandicapten wilde de afranseling niet in de publiciteit hebben. De politie heeft de zaak dan ook nooit naar buiten gebracht. Dit zeer tegen de zin van de vader. "Ze hadden het gewoon openbaar moeten maken".

Twee weken geleden behandelde de rechtbank achter gesloten deuren de strafzaak tegen de veertienjarige P.H. Dinsdag werd, in het openbaar, uitspraak gedaan. De jongen kreeg 77 dagen jeugddetentie en voorwaardelijke jeugd-tbs opgelegd. De vader van het slachtoffertje woonde de uitspraak bij. Met zijn dochtertje gaat het inmiddels lichamelijk weer goed. "Maar geestelijk niet. Ze is erg angstig, maar ook agressief naar anderen toe. Ze krijgt binnenkort therapeutische hulp, maar ze staat nog op de wachtlijst".

Het meisje volgt nog steeds onderwijs bij de Twijn. De jongen is van school gestuurd. Na het voorval is hij in jeugddetentie geplaatst. De 77 dagen die hij dinsdag kreeg, heeft hij er inmiddels opzitten. De rechtbank heeft hem een proeftijd van twee jaar gegeven. Als hij in die periode opnieuw de fout in gaat, wordt de voorwaardelijke jeugd-tbs, of zoals het officieel heet: plaatsing in een jeugdinrichting, daadwerkelijk uitgevoerd.

Met dank aan yosander voor de herschreven submit.