Tour: Rasmussen wint op Col d'Aubisque

Nolius
Icoon Tour de FranceDe zestiende etappe van de Tour de France, tussen Orthez en Col d'Aubisque over 218 kilometer, is op magistrale wijze gewonnen door Michael Rasmussen, die daarmee zijn eerste plaats verstevigde.

Zonder Astana begon het peloton om 11.00 uur vanmorgen aan de etappe. De renners van acht Franse en Duitse ploegen hielden voorafgaand aan de koninginnenrit een zitactie uit protest tegen het gebruik van doping. Na een aantal kilometer vormde er zich een kopgroep van vier renners. Vicente Garcia Acosta, Gorka Verdugo, Stephane Augé en Christophe Rinero wisten al gauw een voorsprong van ruim acht minuten te nemen op het peloton.

De eerste berg die moest worden beklommen was de Port de Larrau, een berg van de buitencategorie. Uit het peloton probeerden een aantal renners te ontsnappen, waardoor het peloton uit elkaar viel. Soler sprong vervolgens weg en kreeg Sastre en Txurraka mee. Die laatste moest later weer lossen. Rasmussen bleef nog rustig in het peloton. Vervolgens ontsnapten ook Popovych, Mayo, Barredo, Paulinho en Arroyo. Mayo wist zich bij Sastre en Soler te voegen. Kim Kirchen, de nummer zeven in het klassement, kon niet volgen en moet lossen uit het peloton, dat werd aangevoerd door Dekker.

Augé en Rinero konden niet langer volgen in de kopgroep en moesten lossen. Garcia Acosta kwam als eerste boven op de Port de Larrau , net voor Verdugo. Soler komt als vijfde boven en neemt door het aantal punten die hij kreeg de bolletjestrui over van Rasmussen. Het Spaanse duo had een voorsprong van 1 minuut en tien seconden op Augé en Rinero die werden bijgehaald door Sastre, Soler en Mayo. Het vijftal wist vervolgens naar de twee koplopers te rijden, waardoor er een kopgroep van zeven man ontstond. De voorsprong van die kopgroep op het peloton was, mede door het goede werk van Rabobank, teruggelopen naar minder dan vier minuten.

Christophe Rinero moest de rest van de kopgroep laten gaan op de eerste meters van de Col de la Pierre-saint-Martin. Ook Stephane Augé kon het tempo niet meer bijbenen. Soler kwam als eerste boven, voor Sastre en Verdugo. Alessandro Ballan ging in de eerste meters van de afdaling onderuit. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen had wat problemen met zijn fiets, maar kon zijn weg vervolgen. De vijf koplopers hadden met nog 66 kilometer te gaan een voorsprong van rond de vijf minuten. Moreau, die al in de bus reed, kon dat tempo ook niet meer bijhouden en moest lossen.

Rabobank deed het werk in het peloton. De voorsprong van de vijf leiders zakte terug onder de vijf minuten. Bij de beklimming van de Col de Marie-Blanque (1de categorie) was dat al teruggelopen naar 3,5 minuut. Vicente Garcia-Acosta moest zijn vier medevluchters laten gaan. Stephane Augé en Christophe Rinero zakten weg uit het peloton, zij maakten eerder deel uit van de kopgroep. Gorka Verdugo moest de kopgroep laten gaan, het tempo is te hoog. In het peloton konden de Luxemburgers Kim Kirchen en Frank Schleck niet meer aanhaken. Soler kwam als eerste boven, voor Sastre. Het peloton kwam op een achterstand van iets meer dan twee minuten boven op de Col de Marie-Blanque.

Het peloton, bestaande uit een kleine twintig man, raasde naar beneden en wist de achterstand terug te brengen naar een minuut. Bij de koplopers had Carlos Sastre het moeilijk in de afdaling. De Spanjaard moest flink bijtrappen om bij de andere vluchters te blijven. De vier koplopers begonnen met een coorsprong van 43 seconden op het peloton aan de Col d'Aubisque. Verdugo moest lossen en werd al snel opgeslokt door het peloton. Sastre probeerde weg te komen en kreeg Mayo mee. Soler kon de versnelling niet aan en moest passen.

Twaalf kilometer voor de meet probeerde Sastre wederom weg te rijden bij Mayo, maar Mayo wist de aanval te neutraliseren. In het peloton nam Discovery de kop over van Rabobank, waar Rasmussen alleen nog Boogerd als hulp had. Boogerd kon het tempo niet meer bijhouden en moest lossen. Soler werd terugepakt door de groep Rasmussen, dat nog 24 seconden achterstand had op Mayo en Sastre.

Uiteindelijk bleven alleen Contador, Leipheimer, Evans en Rasmussen over, oftwel de top 4 van het algemeen klassement. Ze wisten Sastre en Mayo bij te halen, die gelijk al moesten lossen. Contador sprong vervolgens weg uit de kopgroep, maar werd weer bijgehaald. Vervolgens probeerde Leipheimer het, maar ook hij kwam niet ver. Rasmussen demarreerde vervolgens zelf en kreeg alleen Contador mee. Evans kon even later weer aanhaken, Leipheimer niet meer. Bij de volgende demarrage van Contador moest Evans wederom afhaken. Leipheimer wist zich weer bij ploeggenoot Contador en Rasmussen te voegen. Evans reed daar een kleine twintig seconden achter en zette alles op alles om weer bij de drie te komen.

Twee kilometer voor de meet hadden de drie op kop 17 seconden voorsprong op Evans, en ruim een minuut op Soler. Een kilometer voor de meet maakte Rasmussen weer tempo, en wist vrij eenvoudig weg te rijden bij Contador en Leipheimer. De Deen kwam als eerste over de meet en had een voorsprong van 25 seconden op Leipheimer en 34 seconden op Contador.

Het laatste nieuws omtrent de Tour de France vind je op de FOK!tourmanager!