Tweede Kamer wil gouden aandeel terug

Redactie
Icoon PolitiekDe overheid moet met een 'gouden aandeel' belangrijke bedrijven kunnen beschermen tegen ongewenste buitenlandse overnames. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

Het parlement reageert hiermee op een pleidooi van handelscommissaris Peter Mandelson van de Europese Commissie om dit speciale aandeel met vetorecht mogelijk te maken. In eerdere uitspraken heeft het Europese Hof van Justitie het gouden aandeel verboden.

''Brussel moet erkennen dat het aandeelhouderschap een rol speelt om publieke belangen te dienen'', stelt Tweede Kamerlid Ferd Crone van de PvdA vandaag. Ook het CDA en de SP willen dat er actie wordt ondernomen tegen vijandige overnames door staatsbedrijven.

Steeds meer EU-landen maken zich zorgen over de invloed van staatsgefinancierde investeringsfondsen uit Rusland, China en de Golfstaten die in Europa op overnamepad gaan. Met gouden aandelen moeten deze instellingen worden tegengehouden.

Onder druk van het Europese Hof verkocht Nederland eind vorig jaar zijn laatste gouden aandeel. Het ging om een speciaal aandeel in postconcern TNT. Een jaar eerder deed de overheid al afstand van haar gouden aandeel in telecombedrijf KPN.

In tegenstelling tot de Tweede Kamer zijn investeerders minder enthousiast over gouden aandelen. Volgens hen verminderen deze vetorechten de beurswaarde van bedrijven juist omdat overnamekandidaten hen minder gemakkelijk kunnen opkopen.


Ferd Crone