Politie kent dader neerschieten rechercheur

Rob (R@b)
MisdaadDe politie weet bijna zeker wie de dader is van het neerschieten van rechercheur Bart Zwetsloot in het Apeldoornse winkelcentrum Anklaar. Vlak voordat de agent maandagavond door naar verluidt twee kogels in zijn bovenlichaam werd geraakt, had Zwetsloot telefonisch aan collega's laten weten dat hij een verdachte zag die volgens hem werd gezocht.

De neergeschoten rechercheur was in burger en had geen dienst. Zijn toestand was gisteren na een operatie nog steeds kritiek.

Volgens bronnen binnen de politie is de gezochte schutter een illegale vreemdeling (De Telegraaf heeft het over een voormalige Joegoslaaf). Een ooggetuige heeft tegenover het regionale dagblad De Stentor verklaard dat de schutter een ongeveer 35-jarige man was van buitenlandse afkomst. ''Hij was klein van stuk, droeg een ringbaardje en was keurig gekleed in een lange, blauwe jas.''

De politie wil officieel echter niets zeggen over de identiteit van de dader. Er wordt ook geen signalement van de dader vrijgegeven om te voorkomen dat de verdachte burgers die hem herkennen, eveneens neerschiet. In De Telegraaf reageert vandaag de gepensioneerde Rotterdamse politieman Theo Buis daar met verbazing op.

Buis wijst er op dat in 2001 bij de schietgrage GWK-overvaller Erik Jan Quakkelsteijn - die meermalen hele magazijnen aan kogels op achtervolgende politieagenten afvuurde - deze wel met naam en toenaam en foto zónder balkje in opsporingsberichten verscheen. Er werd destijds wel gewaarschuwd hem niet zelf aan te houden, maar een speciaal politienummer te bellen. Quakkelsteijn werd pas in mei van dit jaar aangehouden. Notabene nadat omstanders dit totaal niet wisten wie hij was, hem vasthielden na een winkeldiefstal.