'Vragen over terugtrekking uit Irak helpen vijand'

Redactie

Icoon BuitenlandsHet Amerikaanse ministerie van Defensie en presidentskandidate Hillary Clinton zijn met elkaar gebotst over de vraag hoe Amerika zich het best kan terugtrekken uit Irak.  Hillary Clinton, nu nog senator uit New York, wil weten wat voor plannen er liggen terwijl het Pentagon die vragen ziet als hulp aan de vijand.

Onderminister van Defensie, Eric Edelman, belast met beleidsvraagstukken haalde in een brief aan Clinton keihard uit. ''Voortijdige en publieke discussie over terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Irak steunt de vijandelijke propaganda dat de VS zijn bondgenoten in Irak de rug zal toekeren, zoals dat ook gezien wordt in de gevallen Vietnam, Libanon en Somalië'', aldus de bewindsman.

Clinton sloeg via de zender ABC terug. ''Ik stoor mij zeer aan de aanhoudende pogingen van de regering de vaderlandslievendheid ter discussie te stellen van mensen die moeilijke vragen stellen'', aldus een kwade presidentskandidate. Het antwoord dat ze van bet Pentagon had gekregen bestempelde ze als ''belachelijk en beledigend''.

De senator uit New York zit in de vaste commissie voor de strijdkrachten en heeft naar eigen zeggen gevraagd om een briefing van het Pentagon achter gesloten deuren. ''Er zijn zo veel vragen over hoe we de troepen moeten terugtrekken.'' Ze maakt zich zorgen dat als een terugtrekking niet goed gepland wordt het gevaar voor de troepen groter wordt. ,,En er is geen reden om enig vertrouwen te hebben in de planning van deze regering. Ze heeft zich keer op keer bewezen een niveau te hebben bereikt van incompetentie die ik zeer zorgelijk vind'', aldus Clinton.

'Clinton wint'
Vele Amerikanen lijken er overigens van overtuigd dat de presidentsverkiezingen van november 2008 nu al een gelopen race zijn. Bijna tweederde van de bevolking zegt dat Hillary Clinton vermoedelijk de stembusgang wint, blijkt uit een peiling van CBS News en The New York Times.

Van de ondervraagden gaf 63 procent aan dat de gewezen first lady waarschijnlijk of zeer waarschijnlijk zal winnen op 4 november 2008. Zelfs onder Republikeinen denkt een meerderheid van 53 procent dat de senator uit New York het gaat redden. Onder democraten is dat zelfs meer dan driekwart.

Bij mannen denkt 59 procent dat Hillary de nieuwe president wordt. Bij vrouwen ligt dat percentage op 65. Om echter te kunnen winnen in november moet Clinton eerst haar democratische tegenstrevers verslaan. De vooruitzichten daarop zijn goed getuige de peiling van CBS en The Times. Hillary leidt het veld met 42 procent tegen 24 procent voor Barack Obama. Op een derde stek staat John Edwards met 16 procent.


Eerste vrouwelijke president VS?