CIA loopt mee tijdens de Vierdaagse

Icoon OpmerkelijkPersoneelsleden van de CIA bewaken zelf de Amerikaanse militaire deelnemers. Daarbij wordt toegestaan dat zij wapens dragen. Ze lopen onopvallend mee tussen de deelnemers.

Aan de Nijmeegse Vierdaagse doen bijna 4600 militairen uit 17 landen mee. Zij verblijven op het bewaakte kamp Heumensoord, Onder hen zijn 1713 Nederlanders, 936 Britten en 65 Amerikanen. De marechaussee zorgt samen met de AIVD voor de veiligheid van alle militairen. Er worden geen extra preventieve maatregelen genomen op het gebied van terreurdreiging.

De Britten laten de beveiliging grotendeels over aan Nederland, maar de Amerikanen houden het liever in eigen hand. Na de terreurdreiging bij de Vierdaagse van 2004, toen twee mannen werden verdacht van plannen voor een aanslag, stuurt de VS personeel van de CIA en Defense Intelligence Agency (DIA).

"Ze mogen niet zomaar gewapend op andermans grondgebied rondlopen," stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra(NCTb). Op basis van internationale verdragen mogen NAVO-officials door eigen mensen worden beveiligd. Die mogen wapens dragen om zich te verdedigen, maar dat geldt niet voor gewone militairen.

Hoewel Nederland formeel verbiedt dat de Amerikanen met wapens bij de Vierdaagse lopen, zeggen bronnen bij justitie dat dit stilzwijgend wordt toegestaan. De CIA, DIA en Amerikaanse ambassade geven geen commentaar. De gemeente Nijmegen, politie en organisatie zijn op de hoogte, maar doen geen mededelingen. "Dat valt buiten onze verantwoordelijkheid," zegt marsleider Wim Jansen van de Stichting 4Daagse Nijmegen.

Subheader