Duitsers woest om stopzetten schlagerprogramma's

Djeez
Duitsers die zijn verknocht aan hun eigen, zogeheten 'Volksmusik', staan op hun achterste benen nu televisiezender ZDF het programma 'Lustige Musikanten' van het welbekende duo Marianne und Michael heeft geschrapt. Nu ook het muziekprogramma van Dieter Thomas Heck is gestopt, is het hek helemaal van de dam. Liefhebbers van de Duitse volksmuziek overwegen nu naar de rechter te stappen om hun favoriete programma's terug op de buis te krijgen.

"We hebben nu een rechtsadviesbureau de opdracht gegeven uit te zoeken of dit niet tegen de antidiscriminatiewet ingaat. Mocht het onderzoek positief uitvallen, dan zullen onze leden een klacht indienen", meldt Manfred Knöpke, voorzitter van de Arbeitsgemeinschaft Deutscher Schlager und Volksmusik e. V. Een vereniging met veel invloed. Ze hebben twaalfduizend leden, waaronder veel kunstenaars en platenbazen.

Knöpke, die echtgenoot en manager is van schlagerzangeres Gaby Baginsky, zegt:"Als de zender alle volksmuziekshos schrapt omdat ze de doelgroep te oud vinden, sluiten ze andere bevolkingsgroepen ook uit." De 82-jarige Trude Unruh, lijsttrekker van ouderenpartij 'Graue Panther' vindt het "een belediging voor hen, die Duitsland na de oorlog weer hebben opgebouwd".

De tv-zender zelf kijkt alle klachten gelaten aan. "Het staat nergens wettelijk vast dat men recht heeft op muziek van the Beatles of volksmuziek. Gepensioneerden zijn ook opgegroeid met de muziek van de jaren zestig", zegt Walter Kehr, woordvoerder van ZDF.

Gelukkig kunnen de Duitsers altijd nog zappen naar ARD, het eerste Duitse net. "Ook in 2008 gaan we door met het uitzenden van 'Die Feste der Volksmusik' met Florian Silbereisen en 'Musikantenstadl' met Andy Borg. Op de plannen van ZDF wil ik verder niet ingaan", aldus zendcoördinator Dr. Günter Struve van televisiezender ARD.

Op de vraag wat er gaat gebeuren als de klagers hun gelijk gaan krijgen, heeft mediaprofessor Elmar Schuhmacher wel een antwoord. "Dan is de zender verplicht meer schlager- en volksmuziek uit te zenden."


Overal waar Marianne und Michael optreden, gaat het dak eraf