Verdachte ex-VVD'er vernielde harde schijf grondig

Rob (R@b)
Voormalig VVD-leider van de Provinciale Staten in Utrecht Sjoerd Swane die wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen en het plegen van valsheid in geschrifte, blijkt de harde schijf van zijn computer grondig te hebben vernield. Al eerder werd bekend dat Swane de schijf in De Vecht had gegooid, vlak bij zijn toenmalige woning.

Voor het in het water gooien van de schijf heeft Swane hem eerst verbrand in een houtkacheltje. Pas nadat metaal en plastic naar zijn mening voldoende versmolten waren, smeet de liberaal hem in De Vecht.

Duikers haalden de schijf op het droge nadat Swane na verhoor had gezegd waar hij de hardware in het riviertje had gegooid. Een uitgebreid onderzoek dat 100.000 euro heeft gekost naar de inhoud van de schijf, is echter zinloos gebleken. De data zijn compleet vernietigd.

Swane stapte in januari van dit jaar op als leider van de Utrechtse VVD-Statenfractie. Zijn arrestatie begin dit jaar was de climax in een al jaren slepende affaire. Zijn politieke carrière is altijd omgeven geweest door een lucht van vriendjespolitiek, dubieuze vastgoedtransacties en belangenverstrengeling.