Drie maal levenslang geëist voor R'damse cafémoorden

Rob (R@b)
Icoon JustitieVoor de rechtbank in Rotterdam is gisteren levenslang geëist tegen drie mannen die terechtstaan wegens de drievoudige moord in het Rotterdamse café Inn & Out. In dat café werden in november 2005 de eigenaar Alberto 'Appie' Jose Frances, Jan van Zon en ex-schoonheidskoningin Naomi Verheul doodgeschoten door een groep Kaapverdianen.

Zeven andere cafébezoekers die het drama overleefden, stonden urenlang doodsangsten uit toen vier Kaapverdianen de eigenaar van het café, ook afkomstig van de Kaapverdische eilanden, wilden afpersen. Een langslepend conflict over geld uit de onderwereld zou de reden zijn.

De drie verdachten, Fernando P. (32), Zé Carlos B. (31) en Elmer P. (32), gaven elkaar de schuld van de slachtpartij. Geen van de mannen bekende geschoten te hebben. De Officier van Justitie noemde het drietal ''extreem gevaarlijke mannen die het ontbreken aan enige rem op gebruik van dodelijk geweld en die er bovendien hun hand niet voor omdraaien aanstaande slachtoffers eerst nog langdurig doodsangst aan te jagen.''

Volgens de officier hebben de verdachten ''zich in deze zaak gevaarlijke en onberekenbare killers getoond, die er niet voor terugdeinzen ook volstrekt willekeurige slachtoffers van het leven te beroven. Nu wij dit weten, valt er geen grond meer te bedenken op basis waarvan zij ooit weer in de maatschappij zouden kunnen terugkeren. Het risico is eenvoudig te groot.''

In Kaapverdië zit overigens ook nog een verdachte van deze moordpartij vast. Hij zal echter in zijn moederland worden veroordeeld. De uitspraak in Rotterdam is over twee weken.

Café Inn & Out werd indertijd veelal bezocht door Surinamers, Kaapverdianen, Marokkanen en Nederlanders van een bedenkelijk allooi. Volgens 'kenners' zaten onder hen vaak pooiers, rovers en drugsdealers.