Demonstranten rennen naakt door Pamplona

Monique Verlind (DJMO)
Icoon Buitenlands Meer dan dertig enthousiaste Nederlandse demonstranten deden vandaag mee aan het evenement Running of the Nudes. De meesten van hen waren bijna naakt en slechts getooid met plastic stierenhoorns en rode shawls. Het evenement werd dit jaar voor de zesde keer gehouden.

Het evenement, dat ook dit keer werd georganiseerd door Peta en het Comité Anti stierenvechten, vond plaats in Pamplona (Spanje). Het moet een vriendelijk en feestelijk alternatief zijn voor de jaarlijkse stierenrennen en gevechten die daarop volgen.

"Honderden naakte renners hebben vandaag in Pamplona aan toeristen laten zien dat er een opwindend alternatief is voor het opgefokte najagen van in paniek geraakte stieren, die vervolgens worden gefolterd en vermoord in een stierengevecht. De Running of the Nudes is een win-win-win situatie - deelnemers hebben plezier, Pamplona krijgt toch haar toeristen en stieren overleven om weer een nieuwe Spaanse zonsopgang te mogen zien." verklaart PETA directeur Poorva Joshipura.

Waarom

PETA en het Comité Anti Stierenvechten organiseren de jaarlijkse evenementen omdat de stieren, voor zij de straat opgejaagd worden, vaak gruwelijk bewerkt worden met elektrische stokken en gestoken worden met scherpe stokken. Bij het stierenrennen glijden ze dan ook nog vaak uit op de glibberige keien waarbij ze ernstig gewond raken. Bij het stierengevecht dat er op volgt, worden ze gefolterd en afgemaakt in de arena voor de ogen van duizenden toeschouwers. Veel van de stieren worden voor de gevechten eerst verdoofd met tranquillizers. Ook worden vaak de nekspieren van de dieren doorgesneden zodat ze hun kop niet meer kunnen optillen. De festiviteiten rond het stierenvechten duren een week.

Marten Jesse
Marten Jesse, een van de deelnemers tegen het stierenvechten