Cursus stoppen met roken in basispakket

Redactie
Icoon GezondheidVerstokte rokers kunnen straks waarschijnlijk een cursus stoppen met roken in rekening brengen bij hun zorgverzekeraar. Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei dinsdag dat het zijn intentie is deze cursussen op te nemen in het basispakket.

Ook andere middelen om van de sigaret af te komen wil hij opnemen in het basispakket. Na de zomer komt de minister pas met een breed plan over preventie, maar hij nam daar dinsdag in overleg met de Kamer over het rookverbod in de horeca alvast een voorschotje op.

In het regeerakkoord staat dat in de zorgverzekering preventie en het stimuleren van een gezonde manier van leven een plaats kan krijgen. Klink stelde eerder al positief te staan tegenover een advies om het door een arts voorschrijven van beweging ook in het basispakket van de verzekering op te nemen. Dat zou alleen gaan gelden voor mensen met ernstig overgewicht.

De minister overweegt ook mensen met een gezonde leefstijl een lager eigen risico voor hun zorgverzekering te laten betalen. Zorgverzekeraars zouden dan mogen bepalen hoe groot deze 'korting' op een nog in te voeren eigen risico van 150 euro moet zijn.