Poolse pastor wil door Mel Gibson worden verfilmd

Djeez
Henryk Jankowski van de Poolse vakbond Solidariteit is een groot bewonderaar van de Amerikaanse regisseur en acteur Mel Gibson. Hij hoopt dan ook dat de van oorsprong Australische Gibson zijn levensverhaal gaat verfilmen. De krant Dziennik publiceerde vandaag een interview van de oud-aalmoezenier, waarin de Pool dat meedeelde.

"Gibson is een groot man en een eerlijke katholiek. Hij is ook een uitstekend kunstenaar. The Passion of the Christ is een echt meesterwerk", aldus Jankowski. In september ontmoeten de twee elkaar.

Mel Gibson is altijd open geweest over zijn conservatieve katholieke denkbeelden. The Passion of the Christ is een zeer gewelddadige weergave van het lijden van Jezus, zoals deze letterlijk in de bijbel staat vermeld.

De 71-jarige Jankowski is naast antisemitisch en anticommunistisch ook zeer gesteld op luxe. Om die redenen werd hij dan ook drie jaar geleden aan de kant geschoven als pastoor van de Sint Brigidakerk in het Poolse Gdansk.

Een door ex-werknemers van Jankowski opgerichte instelling gaat met de collectezak rond om geld in te zamelen voor de verfilming van het leven van hun vroegere werkgever. Naast het collecteren zullen er onder anderen cosmetica met de naam Henryk Jankowski aan de man of vrouw worden gebracht. Ook wil men een keten van zestien café's openen, waar vooral de wijn Monsignore zal worden geschonken. Op de fles van die wijn prijkt een etiket met de beeltenis van de priester.