Man krijgt 1000 jaar oud familielid terug

Monique Verlind (DJMO)
Icoon OpmerkelijkHet gebeurt niet vaak dat je onbekende familie ontdekt in je stamboom, simpelweg omdat de meeste mensen er niet de tijd voor nemen om dat te onderzoeken. Toch is een man uit Vlaardingen nu een familielid rijker. Niet zo maar eentje, het ontdekte familielid leefde zo'n 1000 jaar geleden in Vlaardingen.

Vorig jaar startte de gemeente Vlaardingen de zoektocht naar de Oer-Vlaardinger. Hiervoor werd bij 88 mannen die ervoor in aanmerking kwamen, wangslijm afgenomen. Alleen mannen kwamen in aanmerking voor het onderzoek, dit omdat het enige stukje DNA dat ongewijzigd wordt doorgegeven van ouder op kind, het Y-chromosoom, dat het man-zijn bepaalt, is. Ook omdat de stamboomgegevens doorgaans via de achternaam van de vader wordt doorgegeven, is de mannelijke lijn van de stamboom makkelijker te volgen.

De trotse burgermeester van Vlaardingen, Tjerk Bruinsma, verklaart: "Het is nu voor het eerst in Nederland gelukt om met behulp van DNA-onderzoek een periode van duizend jaar te overbruggen".

De Vlaardinger krijgt er dan wel een familielid bij, het is wel een gehavend familielid. Er zijn namelijk meerdere botbreuken aan zowel de linker als de rechterzijde van de schedel van zijn familielid ontdekt. Deze zouden veroorzaakt zijn door een stomp voorwerp. Toch heeft de man de klappen overleefd, want alle breuken schenen mooi geheeld te zijn. De schedel van de 'oer-Vlaardinger' zal getoond worden op de avond waarop ook de match tussen de 45-jarige middeleeuwer en zijn afstammeling bekend gemaakt zal worden.

De zoektocht naar de 'Oer-Vlaardinger' begon in 2002, toen archeologen in het Vlaardingse stadshart de resten van Vlaardingers ontdekten die daar tussen 1000 en 1050 waren begraven. Om te achterhalen of er nog verwanten rond wandelden van de duizend jaar geleden begraven Vlaardingers, startte de gemeente het project en, naar nu blijkt, met succes.

Het hele project is een samenwerkingsproject van de sectie Stadsarchief en Archeologie van de gemeente Vlaardingen en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).