EU geeft privégegevens reizigers aan VS

Redactie
Icoon EuropaLuchtvaartmaatschappijen moeten gegevens over hun passagiers vanuit Europa naar de Verenigde Staten tevoren sturen naar de Amerikaanse autoriteiten. Ambassadeurs van de EU-landen stemden vrijdag in met een onderhandelaarsakkoord hierover met de VS. De gegevens betreffen het creditcardnummer, telefoonnummer, bagage-informatie, naam, adres, bestemming en andere zaken. De informatie moet drie dagen tevoren bij de VS zijn. Amerika bewaart de gegevens vijftien jaar.

De Europese Commissie werkt ondertussen aan een voorstel om dezelfde plicht in te voeren voor passagiers die naar de Europese Unie komen. De maatregelen zijn bedoeld om eventuele terroristen te weren.

Het besluit over de privégegevens van de passagiers ligt erg gevoelig. Het Europees Parlement verzette zich tegen een eerder akkoord hierover dat toenmalig EU-commissaris Frits Bolkestein met de VS had gesloten. Ook nu komt er scherpe kritiek van Europarlementslid Sophie in 't Veld (D66). Ze vindt dat de VS de gegevens te lang mag bewaren en voor te veel doelen mag gebruiken.

De VS hadden steeds gedreigd geen vliegtuigen uit de EU meer toe te laten als ze informatie over creditcardnummer, e-mailadres, woonadres en bestemming van passagiers niet zouden krijgen.

Donderdag stemde de EU al in met een soortgelijke regeling over bankgegevens. De Verenigdes Staten mogen bankgegevens van particulieren in de Europese Unie bekijken, mits dat gebeurt in het kader van terrorismebestrijding. De VS mag daarvoor een beroep doen op de interbancaire dienst Swift in België. Swift verzorgt jaarlijks transacties tussen 8000 financiële instellingen in meer dan tweehonderd landen.

Bij aankomst in de VS worden van reizigers ook vingerafdrukken afgenomen en een foto gemaakt.  Deze worden vervolgens aan de persoonsgegevens gekoppeld.  Dit zorgt ervoor dat van Nederlanders die naar de VS reizen de VS meer persoonlijke informatie heeft dan de Nederlandse overheid.


Een groep potentiële terroristen