Burgers roepen Eerste Kamer op tot actie inzake 'Irak'

Robin (Robin2130)
Icoon PolitiekOp 3 juli zal de burgerbeweging 'Openheid over Irak' (OOI) hard kloppen op de deur van de Nederlandse politiek. De burgerbeweging kreeg steun van de SP, GroenLinks en de coalitie 'Stop de Oorlog'. Met de steun haalde de beweging meer dan 100.000 handtekeningen op voor een parlementaire enquête naar de Nederlandse bemoeienis bij de Irak-oorlog.

De handtekeningen worden door Martijn de Rooi van OOI aangeboden aan de voorzitter, de fractievoorzitters en de commissie Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking van de Eerste Kamer, waar onder meer Harry van Bommel (SP), Femke Halsema (GroenLinks) en Bart Griffioen (Stop de Oorlog) aanwezig zullen zijn. De Eerste Kamer discussieert op 3 juli over mandatering van toekomstige Nederlandse missies en betrokkenheid bij conflicten. De aanbieding vindt plaats op het symbolische tijdstip van vijf voor twaalf bij de ingang van het Binnenhof in Den Haag.

OOI zal zich richten tot de Senaat omdat de Tweede Kamer iedere vraag om een onderzoek heeft afgewezen. De handtekeningen moeten de senatoren herinneren aan het feit dat sinds 2003 het grootste deel van de bevolking wil weten hoe het zit met de Nederlandse steun aan de oorlog tegen Irak.

Journalistiek graafwerk, onder andere door Zembla, NRC Handelsblad, Argos en Reporter; heeft een reeks ernstige feiten aan het licht gebracht: nalatigheden en tegenstrijdigheden in de besluitvorming rond de steun aan de Irak-Oorlog, misleiding van het parlement door de regering, verzwegen 'schietincidenten', mishandeling van Iraakse burgers en mogelijke geheime militaire steun aan de oorlog, al dan niet onder de noemer Operation Enduring Freedom. In de toekomst is het essentieel dat er rond al deze punten helderheid komt.

Als onderdeel van de actie trok OOI honderd dagen door het land. Overal werd met burgers gesproken over hun gevoelens met betrekking tot de steun van de oorlog, en het gebrek aan verantwoording door de regering. De verontwaardiging hierover onder de bevolking blijkt erg groot, goed voor meer dan duizend handtekeningen per dag.