Kamer voor drugsspray op scholen

Simon Rivada (colourAgga)
Icoon BinnenlandsEen meerderheid in de Tweede Kamer ziet wel wat in het invoeren van een 'drugsspray' op scholen. Een voorstel van de PvdA kreeg steun van het CDA, de VVD en de ChristenUnie. Sinds vorige week verkoopt een groep moeders van kinderen met drugsproblemen de in Israël gemaakte spuitbussen. Alle voorwerpen die in aanraking zijn geweest met drugs verkleuren zodra ze met de spray worden bespoten.

Zo kan je er bijvoorbeeld mee onderzoeken of de kleding van scholieren sporen van drugs bevat. Ook kluisjes kunnen worden gecontroleerd. Een spuitbus, waarmee tien tests kunnen worden uitgevoerd, kost rond de veertig euro.

De PvdA wil eerst bekijken of het voorstel juridisch haalbaar is. Minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) zei de spray eerst eens goed te willen testen.

Hij reageerde terughoudend op het voorstel om de spray op scholen te gaan gebruiken. "We kunnen niet lukraak sprayend door het land gaan", volgens de bewindsman. Hij zei de spuitbus vooralsnog te zien als een middel om de huiselijke sfeer te gebruiken.

Met dank aan Re_plaY voor de submit.