'Ali Chemicali' vandaag veroordeeld

Robin (Robin2130)
Icoon JustitieEen rechtbank in Baghdad heeft vandaag Ali Al-Majeed, een van de kopstukken van Saddam Hussein's regime, ter dood veroordeeld wegens misdaden tegen de menselijkheid. Die zouden zijn gepleegd tijdens de Anfal-campagnes tegen de Koerden in het noordoosten van Irak tussen 1987 en 1989.

De rechtbank gaf twee andere verdachten levenslang en een zesde verdachte werd vrijgesproken. De aanklagers hadden tegen vijf beklaagden de doodstraf geëist en erkenden dat tegen de zesde beklaagde niet genoeg bewijs naar voren is gebracht.

Al-Majeed is een neef van Saddam Hussein, die in december werd opgehangen. De 66-jarige Al-Majeed was een lange tijd de rechterhand van Saddam Hussein en werd vaak belast met het neerslaan van opstanden. Hij gaf dat toe, maar hij ontkent dat hij het gebruik van gifgas te hebben bevolen.

Al-Majeed verwierf de bijnaam Ali Chemicali door het gebruik van gifgas tegen dorpelingen in Halabja. Deze gruwelijke misdaad valt buiten het proces, onder meer omdat de gifaanval op het dorp officieel geen onderdeel uitmaakte van de acht grote acties tegen Koerdische opstandelingen in die jaren.