VVD kritisch over concurrentieafspraak EU

Redactie
Icoon Europa

De VVD vindt het goed nieuws dat de Europese regeringsleiders een streep hebben gehaald door het grondwettelijke karakter van het EU-verdrag. "Er is een fundamentele keuze gemaakt voor een wijzigingsverdrag", aldus fractiespecialist in de Tweede Kamer Han ten Broeke. "Dat was een belangrijke eis van Nederland.''

De liberalen, in omvang de tweede oppositiepartij, spreken zich nog niet uit over het al dan niet houden van een volksraadpleging over het nieuwe EU-verdrag. Ten Broeke stelde zaterdag dat hij daarvoor eerst "een uitgewerkt verhaal nodig heeft".

De VVD zet grote vraagtekens bij een aantal afspraken. Ten Broeke: "Ik heb begrepen dat het streven naar een vrije en onvervalste concurrentie in Europa wordt geschrapt. Dat zou een absolute verslechtering zijn. Het zou slecht zijn voor de welvaart in Nederland."

Vice-premier Andre Rouvoet van de ChristenUnie is enthousiast over het nieuwe EU-verdrag. "Twee jaar geleden stond ik nog tegenover Balkenende en stemden wij als ChristenUnie tegen de Europese grondwet.  Die grondwet is nu van tafel. Balkenende heeft het Nederlandse nee goed vertaald en een resultaat geboekt dat er zijn mag".

De SP vindt dat de Nederlandse bevolking zich in een referendum moet kunnen uitspreken over het nieuwe EU-verdrag. Dat zei het Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de SP zaterdag. Hij stelt dat het verdrag eerst nog wel nader moet worden uitgewerkt. Volgens hem kan het referendum ergens in het voorjaar van 2008 worden gehouden.