Linkse Royal dacht rechts

Christiaan
Icoon BuitenlandsSégolène Royal, de net-niet presidente van Frankrijk, heeft eigenlijk nooit geloofd in haar eigen verkiezingsbeloftes. Zo stond zij voor de verhoging van het minimumloon tot 1500 euro per maand en de bevordering van de 35-urige werkweek.

''Ik had daarover zelf ernstige twijfels, maar die voorstellen werden me opgedrongen,'' aldus Royal gisteren in een interview. De conclusie van de interviewer was dat Royal dus tegen haar eigen overtuiging in was gegaan. Haar antwoord was kort maar krachtig, ''Zo zou je het kunnen zeggen,'' aldus Royal. Volgens haar was de verhoging van het minimumloon haar opgedrongen door volgelingen van de vroegere socialistische premier Laurent Fabius.

Voor de gelegenheid herhaalde de Franse tv archiefbeelden van Royal in betere tijden, toen zij de lof zong over de verhoging van het minimumloon. Hiermee zou de koopkracht van de laagstbetaalden worden gestimuleerd, hetgeen gunstige gevolgen zou hebben voor de economie van Frankrijk.

Bovendien verdedigde de "socialistische" Royal de 35-urige werkweek, die nog steeds in delen van het Franse ambtenarenapparaat en het bedrijfsleven geldt. Die kortere werkweek zou volgens Royal "minstens een miljoen banen hebben opgeleverd". Dit zou ook een voordeel zijn voor het gezin, omdat miljoenen Fransen zo meer tijd zouden kunnen doorbrengen met hun familie.



Royal
Royal meende er niets van en deelde stilletjes de kritiek van de rechtse pers en rechtse politici.



Met dank aan LSDsmurf voor de submit.