Duitsland bang voor aanslagen

Robin (Robin2130)
Icoon TerrorismeDuitsland heeft de veiligheidsmaatregelen opgevoerd uit angst voor aanslagen. De dreiging geldt vooral voor de Duitse soldaten in Afghanistan, maar ook een zelfmoordaanslag in eigen land wordt niet uitgesloten. Duitse functionarissen vergeleken de huidige stand van zaken met die in de VS voor de aanslagen op 11 september 2001. Volgens de functionarissen leidde een 'puzzel' van aanwijzingen en eerdere aanslagen tot die conclusie.

Christian-Günter Sachs, woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken, zei vandaag op een persconferentie dat terreurgroeperingen in Afghanistan en Pakistan sterker zijn geworden en klaar zijn om tot actie over te gaan. Volgens Sachs hebben die groepen ook contacten in Duitsland. De aanleiding voor de verhoogde staat van paraatheid komt volgens Sachs van 'eigen en bevriende (inlichtingen-)diensten'. Er is niet bekend gemaakt welke maatregelen er zijn genomen om de veiligheid te bewaken.

Drieduizend Duitse soldaten in Afghanistan zijn werkzaam in het relatief rustige noorden van het land. In mei kwamen drie Duitse soldaten om het leven bij een aanslag op een markt in de plaats Kunduz. Zaterdag werd even buiten Kabul een kolonne aangevallen waar ook voertuigen van het Duitse ambassade deel van uitmaakten. Zondag werd een bus van de politieacademie in Kabul opgeblazen, op dezelfde dag dat de EU de opleiding van agenten van de Duitsers overnam.