Onderzoek naar Amsterdamse 'illegalenjacht'

Rob (R@b)
De Amsterdamse burgemeester Job Cohen gaat een onderzoek instellen naar de politie-inval van vorige week vrijdag in grand café 'Het Vervolg' in Zuidoost. Daarbij werden 103 mensen opgepakt, waarvan er 10 worden verdacht van zware misdrijven en 28 werden heengezonden. Een groep van 65 illegalen zit in de vreemdelingenbewaring, waarvan er 33 voorkomen in de politieregisters.

De Amsterdamse raadsfracties van GroenLinks en D66 noemden de inval eerder een illegalenjacht. Dat zou in strijd zijn met het beleid dat in Amsterdam is afgesproken dat er geen jacht gemaakt zou worden op illegalen.

Cohen gaat nu onderzoeken of de Vreemdelingenwet inderdaad door de politie is misbruikt om de bende criminele West-Afrikanen (meest Nigerianen) op te rollen. Want de bijvangst van de actie is dat ruim dertig niet-criminele illegalen nu in de vreemdelingenbewaring op hun uitzetting wachten.

Internetfraude
Politiecommissaris Hans Schönfeld schetste gisteren een ontluisterend beeld van het onderzoek naar de West-Afrikanen, voornamelijk Nigerianen, die zich verrijken met internationale internetfraude. Het geld dat wordt verdiend wordt gestopt in drugshandel, prostitutie, wapenhandel en mensensmokkel. Ook zijn er recent twee liquidaties in het circuit geweest.

Volgens de commissaris is de politie veel te veel tijd kwijt omdat verdachten soms wel twintig tot dertig identiteiten aannemen. Tijdens het onderzoek werd het de politie duidelijk dat de criminelen zich verzamelen in Het Vervolg, waar, aldus Schönfeld, ''met het criminele geld feest wordt gevierd met champagne en andere dure dranken''. Door gebruik te maken van de Vreemdelingenwet kon de politie de bende eenvoudig oprollen.

Cohen wil eerst met de politie in gesprek alvorens hij een standpunt inneemt over de 'illegalenjacht'. Cohens eigen partij de PvdA, met 20 van de 45 zetels veruit de grootste in de Amsterdamse raad, sprak gisteren overigens al zijn begrip uit voor het optreden van de politie. GroenLinks, de coalitiepartner van de PvdA, heeft daar echter zo haar eigen (kritische) gedachten over.