Belgen komen met 'gezondere' sigaret

Robin (Robin2130)
Icoon WetenschapBinnenkort kunnen rokers 'gezondere' sigaretten opsteken. Dat zeggen Belgische wetenschappers. Ze zeggen erin geslaagd te zijn om een veiliger substantie voor een alternatieve sigaret te produceren. De slechte effecten van meeroken verdwijnen als sneeuw voor de zon, lichten onderzoekers van de Katholieke Universiteit Leuven toe. Verder zou de 'gezondere' sigaret minstens zeventig procent minder nicotine bevatten dan een normale sigaret.

De rook die de nieuwe sigaret maakt, bevat geen giftige stoffen voor de roker en zijn omgeving, zeggen de onderzoekers. Ook zouden de nieuwe sigaretten veel goedkoper zijn om te produceren dan normale sigaretten. De nieuwe sigaretten zouden de roker lichamelijk en geestelijk kunnen bieden wat hij wil. De geur en smaak zouden hetzelfde zijn. De Belgen willen nog niet in details treden. Zo beantwoorden ze de vraag of hun sigaret tabak heeft niet. Ze zeggen wel dat er geen kruiden in zitten.

Vrijdag wordt de 'gezondere' sigaret gepresenteerd. Snel daarna komt de sigaret in België op de markt. Daarna wordt de sigaret in Nederland en Luxemburg verkocht. Volgens een woordvoerder wordt de sigaret later ook in Frankrijk, Spanje, Rusland en China verkocht.