Nederlanders massaal het klooster in

Djeez
Nederlanders met een stressvolle baan duiken massaal voor een paar dagen of zelfs een paar weken onder in het klooster, om zo helemaal tot rust te komen. Tientallen kloosters en abdijen bieden gelovigen en heidenen tijdelijk onderdak.

De geboden faciliteiten verschillen van deur tot deur. Zo biedt de een alleen rust en stilte, terwijl je in een ander klooster meditatiecursussen kunt volgen. De nonnen en monniken hangen de hele dag aan de telefoon, want ze worden helemaal platgebeld door mensen die een tijdelijk kloosterbestaan willen reserveren. De wachttijd kan oplopen tot bijna een jaar.

Voor het geld hoef je een kloostervakantie niet te laten, want er worden al arrangementen aangeboden voor slechts dertig euro per weekend. En dat is inclusief eten. Het tijdelijke kloosterbestaan is inmiddels zo populair geworden, dat er drie oktober een 'Kom in het klooster'-dag wordt gehouden. Op die dag kan men vrijblijvend een kijkje nemen in het klooster.

De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR), die opkomt voor de confessionele instituten en instellingen voor apostolisch leven, kan nog geen cijfers te voorschijn toveren over de kloosterarrangementen. "Maar we bespeuren een groeiende belangstelling", zegt woordvoerster Will van de Ven. Ze hamert er wel op dat het absoluut niet de bedoeling is om zieltjes te winnen.