Drie jaar cel voor Schipholbrand

Redactie
Icoon JustitieDe rechtbank in Haarlem heeft vrijdag de 25-jarige Libiër Ahmed al-J. veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens opzettelijke brandstichting in het cellencomplex op Schiphol-Oost. Door de brand kwamen elf mensen om het leven.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar gevangenisstraf tegen Al-J. geëist. De brand brak op 26 oktober 2005 kort voor middernacht uit in de cel van Al-J. Nadat bewakers de Libiër uit zijn cel hadden gered, lieten zij de celdeur openstaan, waardoor de brand zich razendsnel door de K-vleugel kon verspreiden. In de vroege ochtend van 27 oktober bleek dat elf mensen uit deze vleugel waren omgekomen.

De Libiër heeft, liggend op zijn bed, een sigarettenpeuk weggeschoten zonder te controleren of die wel uit was. Volgens de rechtbank is die peuk terechtgekomen op een verfrommeld laken aan het voeteneinde. Daar lag ook een deels afgerolde rol wc-papier.

Voor de rechtbank is het duidelijk dat een verband bestaat tussen de handelingen van Al-J. en de dood van elf van zijn medegedetineerden. De man heeft niet de vooropgezette bedoeling gehad om brand te veroorzaken, maar hij heeft ''welbewust het risico aanvaard'', meent de rechtbank. Ze houdt Al-J. verantwoordelijk voor de sterfgevallen.

Advocaat Eduard Damman van Al-J. noemt de uitspraak ''een hard gelag''. Zijn cliënt heeft nooit de bedoeling gehad vuur te maken en heeft ook zeker niet het risico aanvaard dat daardoor slachtoffers zouden vallen, zei hij in zijn pleidooi. De rechtbank vindt daarentegen dat het redelijkerwijs te voorzien is dat als er brand is in een gebouw waar mensen zijn opgesloten, daarbij doden kunnen vallen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit.