Rutte eist: luisteren of ophoepelen

Nolius
Icoon PolitiekVVD-leider Mark Rutte geeft vandaag een duidelijke boodschap aan Rita Verdonk in een interview. Als zij en andere fractieleden zich niet met hun eigen taken bezighouden, kunnen ze opzouten. "Genoeg is genoeg. Wie zichzelf niet kan wegcijferen voor de liberale visie, die hoepelt maar op."

Vorige week was er flink wat gedoe binnen de VVD. Verdonk zei in een interview dat Rutte "niet echt rechts" is. Het leidde tot een nieuwe botsing tussen Rutte en Verdonk, waarbij het leiderschap van de VVD ter discussie is komen te staan.

Rutte noemt de woorden van Verdonk nu "meer dan een bedrijfsongeval". Volgens hem is het onderlinge vertrouwen in de fractie beschaamd. "Ik heb geen enkele behoefte om Rita uit de fractie te gooien. Dat is geen doel op zich. Maar Kamerleden dienen in de media over hun eigen onderwerpen te praten. Dat is een keiharde spelregel waar ik aan zal vasthouden. Rita is woordvoerder onderwijs en jeugdzorg, en dus praat ze in de media alleen hierover."

"Waar het om gaat is dat we ophouden ons bezig te houden met dit soort intern gedoe. Binnen de VVD lijkt het teambelang op de tweede plaats te staan. Sinds het vertrek van Bolkestein is er gedoe rondom personen. Zie wat er gebeurde met Van Aartsen en Zalm. De grens is bereikt." Rutte spreekt tegen dat hij Verdonk handhaaft uit angst voor een scheuring in de VVD. "Ik ben voor niemand bang."

Binnen de VVD zouden steeds meer stemmen opgaan om Rutte als fractieleider te vervangen door Henk Kamp, de voormalige minister van Defensie.


Verdonk VS Rutte

Met dank aan SCH voor de submit.