België: Winst voor christendemocraten

Redactie
Icoon VerkiezingenDe liberalen en socialisten uit de paarse regeringscoalitie in België verliezen fors bij de federale verkiezingen zondag. De christendemocraten boeken winst en worden ruim de grootste partij in Vlaanderen, waarschijnlijk gevolgd door het extreemrechtse Vlaams Belang.

Die trend blijkt uit de eerste uitslagen van de verkiezingen in België. De christendemocratische leider, Yves Leterme, is de grote winnaar. Hij kan waarschijnlijk zijn huidige post van minister-president in Vlaanderen inruilen voor het federale premierschap en zal dan huidig eerste-minister Guy Verhofstadt opvolgen.

Grote verrassing in Vlaanderen is de uitslag van outsider Jean-Marie Dedecker, die uit de Vlaams-liberale VLD werd gegooid en zijn eigen partij begon. Hij scoort ruim boven de kiesdrempel van 5 procent.

In Wallonië verliest de door corruptieschandalen geteisterde socialistische PS, maar blijft waarschijnlijk toch de grootste, voor de liberale MR. De christendemocraten boeken wat winst, maar blijven de derde partij.