Top van Mont Blanc is rood

Djeez
De top van de hoogste berg in de Alpen, de Mont Blanc, is gisteren bedekt met rode lappen stof. Dit werd gedaan door de Deense kunstenaar Marco Evaristti, die hiermee de aandacht wil laten richten op de vervuiling van de berg. De geboren Chileen ergert zich aan het feit dat dagjesmensen en bergbeklimmers zoveel rotzooi achterlaten op de 4807 meter hoge berg.

Gelukkig stond de kunstenaar er niet alleen voor. Samen met vijftien vrijwilligers drapeerde hij de rode lappen over de top. Hierna plantte Evaristti een vlag van zijn in 2005 uitgeroepen 'roze staat'.

De kunstenaar komt wel vaker in het nieuws met het versieren van natuurobjecten. Zo gebruikte hij ooit drieduizend liter verf om een ijsberg bij Groenland in de rode verf te zetten. Ook ditmaal wilde hij verf gebruiken. Hij wilde biologisch afbreekbare verf op basis van frambozen gebruiken om de Mont Blanc te schilderen. De plaatselijke autoriteiten wisten hier een stokje voor te steken. Toen hij afgelopen woensdag de verf wilde uitproberen, vatte de politie hem in de kraag. Hij kan een aanklacht wegens beschadiging van beschermd natuurgebied tegemoet zien.

In 2000 liet de kunstenaar voor het eerst zien wat hij in zijn mars heeft. Hij schokte de wereld door met goudvissen gevulde blenders ten toon te stellen.


De kunstenaar poseert bij zijn vlag