Ouderen krijgen recht op eigen slaapkamer

Redactie
Jet BussemakerAlle bewoners van een verpleeg- of een verzorgingshuis krijgen binnen drie jaar een eigen slaapkamer. Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid, PvdA) gaat daar werk van maken, blijkt uit een actieplan dat zij vandaag zal toelichten.

Volgens een woordvoerster, die een Volkskrant-bericht daarover bevestigde, delen momenteel 16.000 ouderen een kamer met drie of meer mensen. Hoeveel er op een tweepersoonskamer slapen, is onduidelijk. Wie liever niet alleen slaapt op een kamer, mag straks ook kiezen voor zo'n tweepersoonskamer.

Bussemakers voorgangster, CDA-staatssecretaris Ross, wilde ook af van de slaapzalen en meer een- en tweepersoonskamers. Bussemaker wil het recht op een eigen eenpersoonkamer regelen, zoals de PvdA in haar verkiezingsprogramma (via een spoedwet te regelen vanaf 2010) had staan.

De situatie in de verpleeghuizen was vorig najaar voer voor de lijsttrekkers. SP-voorman Jan Marijnissen sprak van ''een vorm van intensieve menshouderij''. Ross noemde die uitspraak ''de sector onwaardig''.