Ter dood veroordeelde Nederlander 'zeer teleurgesteld'

Simon Rivada (colourAgga)
Icoon BuitenlandsDe 62-jarige Nederlander die dinsdag in Indonesië tot de dood werd veroordeeld omdat hij xtc fabriceerde zegt "natuurlijk zeer teleurgesteld" te zijn over het vonnis. Vanuit zijn cel in een voorstad van Jakarta blijft de 62-jarige Dick N. ontkennen het brein te zijn achter een grootscheeps xtc-laboratorium.

N. en zijn Franse medeveroordeelde Serge Areski A. (43) zijn naar eigen zeggen slechts pionnen in een geheel. "Ik was alleen maar een werknemer", aldus de Nederlander tegenover een correspondent van het Franse persbureau AFP.

N. zou zijn aangenomen om te controleren of bepaalde chemicaliën te gebruiken waren voor het maken van de partydrug MDMA. "Ik deed mijn experimenten en ontdekte dat dit niet mogelijk was", aldus de veroordeelde.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken liet vandaag weten nog geen officiële bevestiging te hebben ontvangen van het vonnis. "Het kan een tijdje duren voordat het vonnis betrokkenen bereikt en wij die in kunnen zien", aldus een woordvoerder.

N., die vorig jaar nog werd veroordeeld tot levenslang, wacht nu het vuurpeloton. De Fransman, vijf Chinezen en twee Indonesiërs, allen betrokken bij het laboratorium bij Jakarta, hangt hetzelfde lot boven het hoofd.

De veroordeelden kunnen nog aansturen op een herziening van de zaak. Daarvoor moeten zij nieuw bewijs aandragen of vormfouten kunnen aantonen. Ook kunnen zij gratie vragen bij de president van Indonesiê Susilo Bambang Yudhoyono. In geval van drugszaken is een presidentieel pardon echter zeer uitzonderlijk.

Met dank aan persian2008 voor de submit.