GroenLinks zoekt foute stemmer

Rob (R@b)
Het is de fractievoorzitter van de Noord-Hollandse Statenfractie van GroenLinks nog niet gelukt te achterhalen wie er gisteren foutief gestemd heeft bij de Senaatverkiezingen. Eén van de vijf GroenLinksers aldaar kleurde alle zeven hokjes rood, waardoor zijn stem ongeldig werd. Hierdoor loopt GroenLinks een zetel mis in de Eerste Kamer.

Volgens Harmen Binnema, fractievoorzitter van GroenLinks in Noord-Holland, ''heeft het er alle schijn van dat er sprake is van opzet''. Hij heeft nagevraagd wie er zo 'dom' was geweest fout te stemmen, maar geen van de vijf leden zei het gedaan te hebben. ''Ze ontkenden herhaaldelijk en met klem. Dan rest er niets anders dan de wrange conclusie dat iemand daarbij niet de waarheid heeft gesproken.'' Mocht hij niet kunnen achterhalen wie degene is geweest, zal hij het landelijk partijbestuur inschakelen om het tot op de bodem uit te laten zoeken.

Mogelijk is het foutief stemmen overigens een bewuste actie geweest om de omstreden ex-voorzitter Herman Meijer (zie foto) uit de Eerste Kamer te houden. Hij is namelijk de kandidaat die door de ongeldige stem zijn senaatszetel misloopt. Ook in Zuid-Holland trok hij aan het kortste eind omdat de GroenLinks Statenleden daar onverwacht voorkeurstemmen uitbrachten op de nummer negen van de lijst. Meijer kwam onlangs in opspraak wegens zijn vermeende goedkeuring van pedofilie. Volgens Meijer heeft hij die opvatting inmiddels niet meer en is hij nu juist voorstander van pedofilie in het strafrecht.