Extra zetel SP door ongeldige GroenLinks stem

Redactie
Icoon VerkiezingenEen ongeldige stem van een GroenLinks-Statenlid in de provincie Noord-Holland levert de SP een extra zetel op in de Eerste Kamer. Dat bleek vandaag uit de officieuze zetelverdeling van de Verkiezingsdienst van het ANP.

De SP, bij de provinciale verkiezingen toch al de grootste winnaar, gaat van 4 naar 12 zetels. GroenLinks levert een zetel in en houdt 4 zetels over in de Senaat. De PvdA gaat van 19 naar 14 zetels, het CDA van 23 naar 21, terwijl de ChristenUnie er 3 wint en op 5 zetels eindigt. De VVD blijft op 15 zetels staan.

D66, de SGP, de Onafhankelijke Senaatsfractie en de Partij voor de Dieren hebben in de nieuwe samenstelling van de Eerste Kamer één zetel. De Lijst Pim Fortuyn leverde haar enige zetel in en verdwijnt uit de Senaat.

De Kiesraad maakt donderdag de definitieve zetelverdeling bekend.

De 75 leden van de Eerste Kamer (Senaat) werden vandaag gekozen door de leden van de twaalf Provinciale Staten. De vorm is die van getrapte verkiezingen: de burgers kiezen (kozen op 7 maart) de Provinciale Staten en de leden van Provinciale Staten kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer.