Partij voor de Dieren ronselt PvdA'ers voor Eerste Kamer

Daan JvJ (helldeskr)
Icoon PolitiekEerste Kamerkandidaat Diederik van Liere van de Partij voor de Dieren probeert PvdA-statenleden over te halen om vandaag op hem te stemmen bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer, dit hebben een aantal Statenleden van de PvdA gisteren gemeld.

De Partij voor de Dieren hoopt morgen een zetel te halen bij de verkiezingen voor de Eerste Kamer. De leden van Provinciale Staten in de twaalf provincies kiezen dan in een geheime stemming de 75 senatoren voor de Eerste Kamer. Op basis van hun twee zetels in de Tweede Kamer komt de Partij voor de Dieren met 1 zetel in de Eerste Kamer, maar door de lijstverbinding met GroenLinks is er een kleine kans op een tweede zetel.

Soms gaan partijen die in politieke opvatting dicht bij elkaar staan, een lijstverbinding aan. In dat geval worden de reststemmen van die partijen bij elkaar geteld, zodat net als bij grotere partijen de kans op een restzetel groter wordt. Door een lijstverbinding kunnen kleine partijen samen restzetels binnenhalen die ze elk afzonderlijk nooit zouden krijgen.

In een poging die kans te vergroten belde Diederik van Liere, die op nummer twee staat bij de PvdD, dit weekend onder andere PvdA-statenleden met een oproep om op hem te stemmen. De kans dat dit gebeurt lijkt klein, omdat partijleden gewoonlijk altijd op de nummer 1 van hun eigen partij stemmen. De Christen Unie, CDA en SGP zijn ook een lijstverbinding aangegaan, evenals de VVD samen met D66 en de Onafhankelijke Senaatsfractie. Een lijstverbinding tussen PvdA, SP, GroenLinks en de PvdD strandde omdat de SP niet met de PvdA samen wilde. De verwachting op basis van het ingewikkelde rekenmodel voor de Eerste Kamerverkiezingen is dat het kabinet morgen een meerderheid van 39 zetels in de Eerste Kamer behaalt.
Met dank aan een Anonieme Fokker voor de herschreven submit