Twee jaar cel voor doodsteken 17-jarige Milan

Rob (R@b)
JustitieDe 18-jarige Maikel S. is gisteren veroordeeld tot 2 jaar cel en verplichte opname in een jeugdinrichting. Hij kreeg die straf wegens het doodsteken van de 17-jarige Milan de Groot uit Den Helder. Milan werd in de nacht van 3 op 4 maart 2006 in de woning van zijn moeder in Den Helder doodgestoken. De nu veroordeelde S. was de hoofdverdachte in deze zaak.

In totaal werden na de moord drie personen gearresteerd. Eén van hen is inmiddels weer vrij. De zaak leidde tot veel beroering in Den Helder vanwege de angst voor wraak. De zaak speelde zich af in het milieu van jonge Antilliaanse Nederlanders. Maikel S. en Milan waren bekenden van elkaar en zouden ruzie hebben gehad. Waarover is niet bekend.

De dader was destijds 17 jaar. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden 9 jaar wegens moord. Het OM vond dat het volwassenenstrafrecht in deze zaak van toepassing was. De rechter vond echter van niet. Evenmin vond de rechter dat er sprake was van voorbedachte rade. De verplichte opname (jeugd tbs) die na het uitzitten van de celstraf ingaat kan 2 tot 6 jaar duren.

De vader van Milan had weinig goede woorden over voor het vonnis: ''Ik weet niet wat ik hiervan moet denken. Mijn kind is vermoord. Het is geen doodslag geweest. Ik had vertrouwen dat het recht zijn loop zou hebben, dit is een farce.''

Met dank aan ReLx7 voor de submit.