Vrijspraak voor dragen racistische symbolen

Rob (R@b)
Het Openbaar Ministerie is voor de tweede maal onderuit gegaan in een rechtszaak tegen een 24-jarige rechts-extremistische skinhead uit Drunen. De man werd mei 2005 in de Van der Hagenstraat in Zoetermeer aangehouden omdat hij onder meer een bomberjack droeg met rechtsextremistische tekens.

Tegen de politie verklaarde hij indertijd op weg te zijn naar een demonstratie tegen 'moslimradicalen' die gehouden werd in De Blokhut in het Van Tuyllpark. Hij kreeg een proces-verbaal wegens 'racistisch beledigend symboolvertoon' en zijn jas en ook ringen aan zijn vingers werden in beslag genomen. Daarop prijkten symbolen als een hakenkruis, een white-powerteken en een SS-Toteskopf.

Vorig jaar sprak de rechtbank de man al vrij en deze week deed ook het Gerechtshof dat in het hoger beroep dat het OM had aangetekend. Tegen het Gerechtshof had aanklaagster mr. M. ter Hart gezegd dat ze het werkelijk ''onbegrijpelijk'' vond dat de politierechter de man had vrijgesproken. De politierechter oordeelde in 2006 dat de bewuste tekens in de context van de omstandigheden in dit geval niet als beledigend voor bepaalde bevolkingsgroepen konden worden opgevat.

Ook het Hof deelt die opvatting. De ten laste gelegde afbeeldingen ontberen in dit geval het vereiste beledigende karakter, zo luidt het vrijspraakarrest.

Aanklaagster Ter Hart had eerder al wel aangegeven dat de gewraakte symbolen alleen in bepaalde samenhang en context strafbaar zijn gesteld (een hakenkruis in een film over de oorlog is bijvoorbeeld niet strafbaar). Toch vond ze de symbolen van de rechts-extremist in dit geval juist wel strafbaar. Het Hof deelde die mening duidelijk niet.

Tegen de 24-jarige man was een boete geëist van 480 euro en verbeurdverklaring van het in beslaggenomen bomberjack en de sierraden.