Historische treinrit tussen Noord-en Zuid-Korea

Redactie

Icoon Buitenlands Voor het eerst sinds de Korea Oorlog (1950-1953) hebben vandaag twee treinen door het streng bewaakte grensgebied tussen het stalinistische Noord- en het kapitalistische Zuid-Korea gereden. Dat meldden Zuid-Koreaanse media.

In elke trein zaten honderd Zuid-Koreanen en vijftig Noord-Koreanen. Het is een symbolische stap richting verzoening tussen beide landen die nooit een vredesakkoord hebben getekend. Sinds 2000 is er sprake van een voorzichtige toenadering.

Het gaat vooralsnog om een eenmalig gebruik van gerestaureerd spoor in de zogeheten demilitariseerde zone, de strengst bewaakte grens ter wereld. Op het grensspoor zouden vorig jaar al testritten worden uitgevoerd, maar Noord-Korea zegde dat toen op het laatste moment af.

Zuid-Korea hoopt dat de spoorverbinding weer helemaal wordt hersteld en dat er een aansluiting kan volgen op de beroemde Russische Trans-Siberië-Express. Pyongyang heeft nog niet gereageerd op Seouls verzoek voor een reguliere treinverbinding tussen beide landen.