Mohammed B. ook nog bloeddorstig

Rob (R@b)
JustitieMohammed B. is niet alleen nog even radicaal als voorheen, zoals gisteren al werd gemeld, maar ook nog even bloeddorstig. Dat bleek vandaag toen B. voor de tweede keer deze week werd opgeroepen voor een getuigenverhoor in de Bunker in Amsterdam ter voorbereiding op de hoger beroepzaak van de Hofstadgroep.

Bovendien meent B. dat Justitie medeverantwoordelijk is voor zijn radicalisering, omdat in de boeken die hij in de gevangenisbibliotheek van de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) leent, bevestiging krijgt voor zijn zienswijze van de ware islam.

Vandaag vroeg de rechter wat er volgens hem moet gebeuren met iemand die de profeet Mohammed beledigt. ''De kop eraf. moet. Dat is verplicht, en ik word daarin bevestigd door de boeken die ik van jullie krijg.'' En wat te doen met een belediger van de islam?: ''Kop d'r af. Slachten.''

Theo van Gogh heeft volgens Mohammed B. zijn terechte straf ondergaan voor het beschimpen van de profeet Mohammed. ''Van Gogh zag zichzelf als een soldaat. In zijn paranoia zag hij de vijfde colonne Nederland binnentrekken. Hij streed tegen de islam, maar sprak over het vrije woord. Toen heeft Allah op 2 november een soldaat gestuurd, die hem zijn strot heeft doorgesneden. Hij heeft deze ongelovige vernederd, door hem midden op straat af te slachten. Allah heeft het woord van de waarheid gevestigd op die dag'', aldus B vandaag in de rechtszaal. Hij wilde niet zeggen of Van Gogh een willekeurig slachtoffer was. ''Ik weet het niet, maar het kwam niet uit de lucht vallen.''

Ook Ayaan Hirsi Ali beledigde de profeet Mohammed volgens de tot levenslang veroordeelde moordenaar. Het hof vroeg aan B. of de onbeveiligde Van Gogh een gemakkelijker prooi was dan de zwaarbeveiligde Hirsi Ali. ''Misschien. Dat weet ik niet, eerlijk gezegd''.

B. wordt later vanmiddag nog ondervraagd over de zogenoemde huiskamerbijeenkomsten die in zijn woning in Amsterdam-West plaatsvonden. Deze bijeenkomsten hadden een religieus karakter. Volgens justitie en de rechtbank werden er, onder meer door B., radicale ideeën over de islam onderwezen. Verschillende Hofstadgroepleden waar daar indertijd bij aanwezig.



Mohammed B. (rechts vooraan)