Dalai Lama niet naar België na Chinese druk

Rob (R@b)
BuitenlandsDe Dalai Lama heeft een geplande reis naar België afgezegd vanwege de aanhoudende druk van China op Brussel.

In een uitgegeven bericht zegt de Dalai Lama dat hij een bijeenkomst van Tibetanen in Brussel vandaag niet zal bijwonen ''om problemen te voorkomen''. Het bericht rept niet over de Chinese druk maar legt wel de link met een tour door China van de kroonprins van België.

Zoals vele andere Europese landen probeert België actief om nauwere banden te kweken met 's werelds snelst groeiende economische markt. Kroonprins Philippe zal volgende week als hoofd van een 300-koppige handelsdelegatie Beijing aandoen.

Supporters van de Dalai Lama en criticasters van de brute hand waarmee China Tibet bestuurt, zijn verbolgen over het feit dat België de Europese standaarden van mensenrechten niet uitdraagt.

''Het is onverdedigbaar dat België, een mede-oprichter van de Europese Unie, buigt voor de eisen van China om de Dalai Lama de mond te snoeren, een van 's werelds meest vreedzame mensen'', aldus Mary Beth Markey van de International Campaign for Tibet groep uit Washington.

China waarschuwde gisteren landen voor toenaderingspogingen van de Dalai Lama. Een vriendschappelijke verstandhouding met de Tibetaans geestelijk leider zal ten koste gaan van hun betrekkingen met China, zo lieten de Aziaten weten.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, liet gisteren weten dat de Dalai Lama nog steeds welkom is in België. Hij wees er ook op dat zijn visum nog steeds geldig is. De Dalai Lama ziet volgens hem op eigen initiatief af van een bezoek aan de vergadering van de Tibetan Support Groups in België.


De Dalai Lama

Met dank aan asmodai voor de submit.