Blair treedt af op 27 juni

Athlon_2o0o
Icoon Politiek De Britse premier Tony Blair heeft aangekondigd af te zullen treden als premier van het Verenigd Koninkrijk en als partijleider van Labour. Op 27 juni zal de opvolger van Blair benoemd worden. Aangezien er geen serieuze tegenkandidaten zijn lijkt het vanzelfsprekend dat de 56-jarige minister van FinanciŽn Gordon Brown de nieuwe premier zal worden.

Tony Blair heeft tien jaar de leiding gegeven aan het Verenigd Koninkrijk. Het meest controversiŽle besluit van hem is het meedoen aan de oorlog in Irak. Hij zou daarbij de wil van het volk genegeerd hebben en de Amerikaanse president George Bush onkritisch gevolgd hebben. Verder staat Blair bekend als de man die voor vrede heeft gezorgd in Noord-Ierland. Ook hebben Schotland en Wales zelfbestuur gekregen tijdens zijn termijn en zijn er veel hervormingen geweest op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg en transport.

Labour zal een procedure in gang zetten om een nieuwe partijleider te kiezen. In de komende zes weken zullen de kandidaten campagne voeren. De leden van Labour mogen de partijleider kiezen, maar het lijkt al vanzelfsprekend geworden dat Brown premier zal worden. Hij is de langst zittende minister in het Verenigd Koninkrijk ooit. Omdat hij tien jaar met Blair opgetrokken heeft als minister van FinanciŽn zijn veel Labourleden kritisch of hij een frisse kijk op de zaken als premier kan hebben.


Uitgeblaird