Hof veroordeelt Van Anraat tot 17 jaar

Redactie
Icoon JustitieHet gerechtshof in Den Haag heeft zakenman Frans van Anraat†gisteren veroordeeld tot†17 jaar cel wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Het hof acht bewezen dat Van Anraat op grote schaal chemicaliŽn leverde aan het regime van Saddam Hussein in de jaren tachtig.

Met de stoffen maakte Saddam gifgas (mosterdgas), dat hij inzette tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. Tienduizenden burgers stierven hierdoor op gruwelijke wijze of raakten zwaargewond. Van Anraat is vrijgesproken van medeplichtigheid aan volkerenmoord. Hij was niet aanwezig in de rechtszaal om het arrest aan te horen.

De rechtbank veroordeelde Van Anraat eind 2005 tot†15 jaar cel, ook wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. Het gerechtshof vindt dat de 65-jarige Van Anraat een langere straf moet uitzitten, omdat hij meerdere malen medeplichtig is geweest aan Saddams oorlogsmisdrijven. Bovendien handelde hij ''uit grof winstbejag''.

De drie rechters van het hof hadden hem†20 jaar kunnen geven, zeiden ze. Maar omdat het inmiddels twee decennia geleden is dat Van Anraat de misdrijven pleegde en hij bovendien op leeftijd is, zagen de rechters daarvan af.

Het rechtscollege rekent het de Nederlander zwaar aan dat hij jarenlang ladingen thiodiglycol leverde aan het Iraakse regime, terwijl hij wist dat het die stof gebruikte voor de vervaardiging van mosterdgas. Hij heeft daarmee de gifgasproductie en de aanvallen op Koerden mogelijk gemaakt, aldus het hof.


Van Anraat handelde 'uit grof winstbejag'