Nachtmerrie probleem voor 500.000 Nederlanders

Wouter (druide)
Icoon WetenschapAngstaanjagende dromen waaruit de dromer doorgaans wakker schrikt, oftewel nachtmerries, verstoren menigeen Nederlanders nachtrust. Hierdoor functioneren zij overdag minder goed dan hun capaciteiten toestaan.

Jaap Lancee, een doctorandus die zijn tijd vult met het onderzoeken van slaapstoornissen, stelt dat ongeveer een half miljoen personen meer dan eens per week een nachtmerrie krijgt. Vrouwen lijken het vaker te hebben dan mannen. Lancee sluit echter niet uit dat dit komt doordat vrouwen vaker hun dromen onthouden en/of vertellen.

Volgens Lancee houden de dromers vaak hun hele leven last van nachtmerries. Ze vergeten hun nachtmerries en ze weten niet wat ze eraan kunnen doen. De meest voorkomende nachtmerries zijn dromen waarin een achtervolging plaatsvindt of waarin de dromer een dierbare verliest. Volgens Lancee hebben veel meer mensen wel eens last van nachtmerries. "Maar voor de meesten is het niet problematisch."

Om mensen die last hebben van nachtmerries te helpen heeft de universiteit van Utrecht samen met het Fonds Psychische Gezondheid een speciale website in het leven geroepen, www.nachtmerries.org. Hier kunnen mensen oefeningen doen om de nachtmerries te verminderen. Ook is op de site achtergrondinformatie te vinden.

Nachtmerrie
Maamaaaaa!

Met dank aan Longmen voor de submit.