Ruim 100 buschauffeurs zonder rijbewijs

Wouter (druide)
Icoon OpmerkelijkDe Zuid-Italiaanse stad Palermo stond voor de moeilijke klus om haar bussen te bemannen. Doordat veel buschauffers gebruik maken van de in Italië zeer lucratieve pensioenregeling, heerste er een tekort aan deze lieden. Het stadsbestuur wist echter 110 chauffeurs te recruteren, waardoor haar 500 bussen toch nog konden blijven rijden.

Het leek goed te gaan, totdat een linkse politicus een onderzoek begon naar wijdverbreide vriendjespolitiek. Hij kreeg het stadsbestuur zover om de namen en bevoegdheden van de chauffeurs bekend te maken.

De uitkomsten waren schrikbarend. Vrienden en familie van politici bleken allerlei baantjes te hebben gekregen, die ze helemaal niet konden invullen. Zo bezaten ruim 100 busschauffeurs geen rijbewijs. Ook waren er allerlei bijzondere banen in het leven geroepen, zoals rioolputtenteller, om familie en vrienden te vriend te houden.

De schimmige locale politiek van Sicilië ligt aan de grondslag van de corruptie. Binnenkort zijn er verkiezingen voor de fel begeerde post van burgemeester van Palermo. Wellicht dat kiesgerechtigden na deze ontdekking inzien dat elke stem er één is, en dat die stem een prijs heeft.

Met dank aan Nood-kloon voor de submit en de vertaling!