Verdachte pedoseksueel vrijuit na opstappen OM

Rob (R@b)
JustitieEen man uit Almelo die vastzat op verdenking van het op brute wijze verkrachten van een 13-jarig gehandicapt meisje is deze week vrijgesproken omdat de officier van justitie woedend de rechtszaal had verlaten. Openbaar aanklaagster mr. Patricia van der Valk was zo boos op het feit dat de Almelose rechtbank een kroongetuige in het openbaar wilde horen, dat ze haar biezen pakte.

De verdachte, de 41-jarige Asmiru S., werd hierop door de rechtbank vrijgesproken. De rechtbank gaf daarmee het Openbaar Ministerie een gevoelige tik op de vingers door te stellen dat er sprake was van een ''flagrante schending van de beginselen voor een goede procesorde''. Vrijspraak was volgens de rechtbank het enige dat restte.

Asmiru S. zou zich tijdens de jaarwisseling van 2004 in een woning in Almelo hebben vergrepen aan de zwakbegaafde 13-jarige Monique. De kroongetuige, een 15-jarig buurmeisje, zou S. op heterdaad hebben betrapt. De advocaat van de verdachte twijfelde echter aan de getuige en wilde het meisje in het openbaar in het bijzijn van haar cliënt aan de tand voelen. Aanklaagster mr. Van der Valk was hier fel op tegen omdat het inmiddels 18-jarige meisje emotioneel de confrontatie met de verdachte niet aan zou kunnen. De rechter was het daar niet mee eens, waarop Van der Valk opstapte om te voorkomen dat het meisje gehoord zou moeten worden.

Mr. Van der Valk wil zelf niet reageren op haar besluit. Een persofficier zegt dat de officier van justitie haar besluit heel weloverwogen heeft genomen.

De advocaat van Asmiru S. zal een schadeclaim indienen wegens 9 maanden ten onrechte vastzitten in voorarrest. S. kwam overigens niet meteen vrij, omdat hij nog een maand van een andere celstraf moet uitzitten.

Het OM zal overigens wel hoger beroep aantekenen tegen de vrijspraak.