Nederland viert bevrijding

Redactie
Icoon BinnenlandsNederland viert vandaag de bevrijding van de Duitse bezetter, 62 jaar geleden. Door het hele land worden festiviteiten gehouden. Het thema van de dag is vrijheid, grondrechten en veiligheid.

Utrecht is dit jaar de centrale plek voor de viering. De dag wordt hier geopend met de 5 mei-lezing in de Domkerk. Oud-minister Jan Pronk praat onder de titel 'Vrijheid zonder grenzen' over de mogelijkheden en onmogelijkheden om vrede, veiligheid en democratie op te leggen aan andere landen.

In de Domkerk zullen circa zeshonderd mensen aanwezig zijn, onder wie minister-president Balkenende, de commissaris van de koningin en diverse burgemeesters. De premier geeft om 12.00 uur op het Domplein het startschot voor de tocht naar Park Transwijk, waar het bevrijdingsfestival wordt gehouden. In dat park ontsteekt de minister-president het bevrijdingsvuur. Hij opent daarmee alle dertien de bevrijdingsfestivals.

De bands Racoon, Krezip en Opgezwolle gaan per helikopter de bevrijdingsfestivals af. Zij dragen als ambassadeurs van de vrijheid het thema van dit jaar uit. In Wageningen worden in de middag 1600 oud-strijders verwacht om deel te nemen aan het Vrijheidsdefilé, dat voor de tweede keer in de Gelderse stad wordt gehouden. Het dient ter vervanging van de traditionele veteranenparade die Prins Bernhard er tot zijn dood afnam.